چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۴ - ۱۶:۵۵
حضور خدا در همه لحظات؛ رمز رسیدن به مقام معنوی است

حوزه/ حجت‌الاسلام جمال‌زاده گفت: امروز بسیاری به جای خدا، خلق خدا را می‌بینند و گمان می‌کنند قدرت، علم یا ثروتشان متعلق به خودشان است، در حالی که مالک حقیقی خداست و این سوءاستفاده‌ها ناشی از فراموشی حضور خداست.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، حجت‌الاسلام محمدحسین جمال‌زاده، پژوهشگر فلسفه و علوم اجتماعی، روز چهارشنبه در برنامه تلویزیونی «آفتاب شرقی» به بررسی نقش یاد خدا و معنویت در زندگی روزمره پرداخت و گفت: وقتی انسان به زیارت حرم امام رضا(ع) یا حضرت معصومه(س) می‌رود، حال معنوی ویژه‌ای پیدا می‌کند زیرا یاد خدا در دل انسان زنده می‌شود و این حال معنوی، نقطه آغاز رسیدن به مقام معنوی است.

وی افزود: تفاوت بین حال معنوی و مقام معنوی در تثبیت آن است. وقتی حال معنوی به دست آمد، باید سعی کنیم آن را در تمام زندگی حفظ کنیم و در همه امور، از کار و معامله تا آشپزی و رانندگی، حضور خدا را در نظر داشته باشیم.

حجت الاسلام جمال‌زاده با اشاره به نمونه‌های عملی این دیدگاه گفت: زن خانه وقتی با یاد خدا غذا درست می‌کند، زندگی‌اش معنادار می‌شود. برخی افراد حتی نذرهای خود را به اهل بیت(ع) تقدیم می‌کنند؛ مثلاً نذر حضرت ام‌البنین(س) یا دیگر ائمه اطهار(ع) که باعث می‌شود زندگی روزمره با یاد خدا و معنویت همراه باشد.

پژوهشگر فلسفه و علوم اجتماعی تأکید کرد: برای رسیدن به این ادراک که عالم در محضر خدا است، کافی است یاد خدا را در همه کارهای روزانه خود پراکنده کنیم. برخی افراد برای این کار نشانه‌هایی مانند تسبیح، مصحف قرآن یا یادگاری‌های زیارتی همراه خود دارند که یاد خدا را در زندگی جاری می‌کند.

حجت‌الاسلام جمال‌زاده به داستانی از یک شاگرد اشاره کرد و یادآور شد: استادی به شاگردش دانه‌ای داد و گفت آن را جایی بکارد که هیچکس نبیند. شاگرد پس از مدتی بازگشت و گفت: نتوانستم، زیرا دیدم جایی نبود که خدا نباشد. این نقطه شروع ادراک است که عالم در محضر خدا است.

وی در ادامه به مشکل بسیاری از افراد اشاره کرد و یادآور شد: امروز بسیاری به جای خدا، خلق خدا را می‌بینند و گمان می‌کنند قدرت، علم یا ثروتشان متعلق به خودشان است، در حالی که مالک حقیقی خدا است و این سوءاستفاده‌ها ناشی از فراموشی حضور خدا است.

حجت الاسلام جمال‌زاده درباره اهمیت ترکیب عمل و تفکر در معنویت خاطرنشان کرد: در قرآن کریم، ایمان و عمل صالح همواره با هم ذکر شده‌اند. تنها ایمان یا عبادت بدون تفکر کافی نیست. تفکر در امور خدا، همانند نماز و روزه، عبادت حقیقی است و باعث می‌شود حضور خدا در زندگی و تعاملات اجتماعی انسان ملموس شود.

وی با بیان تفاوت تنهایی و خلوت نیز اظهار کرد: امروزه انسان‌ها تنهایی زیاد دارند اما خلوت کم دارند. خلوت یعنی فرصت فکر کردن به خود، گذشته، آینده و خدا. معنویت از خلوت شروع می‌شود. نماز شب نمونه‌ای از عبادت خلوتی است که انسان را به محضر خدا نزدیک می‌کند و به او فرصت خودشناسی می‌دهد.

این پژوهشگر فلسفه و علوم اجتماعی تأکید کرد: زندگی با یاد خدا و تمرین خلوت و تفکر، باعث می‌شود انسان در تعاملات روزمره خود با دیگران، در محل کار یا خانه، معنویت را تجربه کند و زندگی‌اش معنا پیدا کند.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha